P2P Bitcoin Exchange Paxful Shuts Down Venezuela Operations to Comply With US Sanctions

Peer-to-peer (P2P) crypto uitwisseling Paxful sluit zijn operaties in Venezuela, blijkbaar, om te voldoen aan de Amerikaanse economische sancties tegen de linkse regering van de betwiste president Nicolas Maduro.

Op dinsdag vertelde een woordvoerder van Paxful aan Bitcoin Code dat de uitwisseling nu zal beginnen met het beperken van nieuwe accounts en het sluiten van oude accounts, als onderdeel van het sluitingsproces.

„Huidige gebruikers hebben 30 dagen de tijd om hun geld zonder kosten op te nemen en zullen direct via e-mail op de hoogte worden gebracht hoe ze dat moeten doen“, zei de woordvoerder, in een verklaring die hij per e-mail deelde. „Venezolaanse gebruikers die een adresverificatie hebben voltooid die bevestigt dat ze in het buitenland wonen, zullen kunnen blijven handelen op Paxful.“

De Noord-Amerikaanse beurs beweert dat het besluit „met grote teleurstelling komt“, maar moest zich isoleren tegen mogelijke strafmaatregelen op zijn wereldwijde operaties. Het haalde strenge voorschriften aan van het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën. De woordvoerder legde uit:

Vanwege bezorgdheid over de regelgeving rond Venezuela en Paxful’s eigen risicotolerantie, betreuren wij het te moeten melden dat Paxful zijn activiteiten in Venezuela zal staken. We hebben enkele maanden onze uiterste best gedaan, maar met de huidige risico’s hadden we geen andere keuze dan deze ongelooflijk moeilijke beslissing te nemen.

De Verenigde Staten erkennen de regering van Maduro niet na een omstreden verkiezing in 2018. In plaats daarvan beschouwt zij oppositieleider Juan Guaido als de legitieme president van het Latijns-Amerikaanse land vanwege zijn positie als voorzitter van het parlement. Volgens de OFAC-sancties is het Amerikaanse burgers verboden om zaken te doen met onder meer de Venezolaanse regering of met bedrijven die eigendom zijn van de overheid.

Matt Ahlborg, de bedenker van crypto analytics firm Useful Tulips, zei dat de sancties van de VS tegen elk land de goedkeuring van de bitcoin zouden moeten versnellen. Hij tweette: „Amerikaanse nalevingslasten staan gelijk aan het idee dat het ‚beter is om een miljoen goede gebruikers te blokkeren dan één slechte gebruiker binnen te laten! Dit is de reden waarom wij Bitcoin.“

Blijkbaar blijkt uit gegevens van Useful Tulips dat de zaken voor Paxful in Venezuela dun gezaaid waren. In de afgelopen zeven dagen heeft BTC voor slechts $25.000 aan handen geruild op het platform, vergeleken met $4,5 miljoen verhandeld op concurrerende Localbitcoins in hetzelfde land.

Paxful had eerder de Venezolaanse klanten beperkt in het maken van enkele transacties. Het verbood het gebruik van rekeningen van de Bank van Venezuela een paar maanden geleden en verhinderde later transacties waarbij gebruik werd gemaakt van de Petro, een door de overheid uitgegeven cryptocurrency.

De beurs zei dat als er dingen veranderen met betrekking tot Venezuela, het zijn diensten weer zal gaan aanbieden. „We hopen echt dat Paxful in de nabije toekomst nog een kans krijgt om de regio weer te betreden“, aldus de bank.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.